Test test

Torsdag 9 januari

Mulet eller mulnande och i eftermiddag regn från sydväst, på höglandet delvis blötsnö. Det fortsätter sen att vara tidvis nederbörd även under natten. Temperatur mitt på dagen 2-6 grader med högst temperatur vid vättern. I samband med nederbörd 0-4 grader med lägst temperatur på höglandet. Sydvästlig vind som i eftermiddag vrider till sydost, i natt ost.

Onsdag 8 Januari 2020

Under morgonen och förmiddagen mulet och något regn sedan spricker molntäcket upp och vi får en ganska solig dag.

⚠️Vind: Det blir friska till hårda vindbyar främst morgon/ förmiddag sedan sakta avtagande. Risk för något enstaka träd som välter. Den 8 januari 2005 blåste det däremot orkan med enorma skador . Läs mer i vår artikel.

Temperatur: 3- 10 plusgrader Varmast under förmiddagen sedan sjunkande temperatur.

15 år sedan orkanen Gudrun

Sent under fredagskvällen den 7 januari 2005 kunde ett nybildat lågtryck skönjas nordväst om Irland. Ett knappt dygn senare hade det utvecklats till det mest förödande oväder, vad gäller trädfällning, el- och teleavbrott och inställd tågtrafik, som vi känner till i Sverige.

Den explosionsartade fördjupningen av lågtrycket berodde främst på att kall luft hade strömmat ner från Grönlandsområdet och stött på mycket mild och fuktig luft nordväst om de Brittiska öarna.

I gränszonen mellan luftmassorna var förutsättningarna för en häftig lågtrycksbildning ideala. På hög höjd fanns också, vilket är vanligt vid en skarp frontzon, en västlig jetström som bidrog till ett utflöde av luft (divergens) på hög höjd och därmed ett påskyndat tryckfall vid marken.

Lördag middag den 8 januari nådde lågtryckets centrum sydvästra Norge och vinden ökade till storm vid svenska västkusten. Kulmen nåddes lite senare under lördagen och natten till söndagen, när lågtryckscentrum passerade Sverige.

Lufttrycket var som lägst ca 960 hPa nära gränsen mot Norge under lördagskvällen. Samtidigt rasade stormen som värst i södra och mellersta Götaland och i orkanbyarna slets miljontals träd upp med rötterna eller knäcktes som tändstickor.

Enorm förödelse

På söndagens morgon avtog vinden och landskapet var på många håll nästan oigenkännligt. Vägar var spärrade, el och telefon utslagna, järnvägstrafiken lamslagen och människor chockade över den enorma förödelsen.

Sju människor miste livet direkt i samband med stormen och som mest var 415 000 hushåll utan ström. En vecka senare var antalet nere i omkring 50 000, men de svåraste fallen återstod; de ensligt belägna gårdarna och de små avlägsna byarna.


Saknas meteorologiska data

Då el- och teleförbindelserna bröts på många håll gick tyvärr en hel del meteorologiska data från automatstationer förlorade. Av de stationer som vi fått data från hade Hanö utanför västra Blekinge både högst medelvind, 33 m/s (orkanstyrka), och de kraftigaste vindbyarna, 42 m/s.

Ännu mer anmärkningsvärda är dock de kraftiga västliga vindbyarna inne i det skogrika Småland, där både Ljungby och Växjö noterade 33 m/s. Vindbyar på 25-30 m/s förekom i stora delar av Götaland och även i sydöstra Svealand.

Stora skador på skog

Det var främst Småland, Halland, norra Skåne och Blekinge samt södra Västergötland som drabbades av svåra och omfattande skogsskador. Skogsstyrelsen har uppskattat att omkring 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen.

Det är betydligt mer än vad de svåra stormarna hösten 1969 åstadkom tillsammans, då 37 miljoner kubikmeter föll. Skadorna vid 2005 års storm förvärrades av att marken var blöt och utan tjäle. I synnerhet rena granbestånd drabbades värst.

Det bör tilläggas att granplanteringar har ökat kraftigt i omfattning på bekostnad av blandskogar med träd i olika åldrar, vilket försvårar direkta jämförelser med äldre stormar i södra och västra Götaland.

Exempelvis är den naturliga skogstypen i inre Halland främst bokskog på fastmark och al och björk i kärr. Dessa drabbades bara av ringa eller, när det gäller björk, måttliga skador.

Återkomsttid

I stora delar av Småland, Halland och norra Skåne har de byvindhastigheter som förekom under stormen Gudrun en beräknad återkomsttid mellan 20 och 50 år. Lokalt i bland annat östra Sveland var det också fråga om återkomsttider över 20 år.

Källa: Vädret i Jönköping, SMHI, Hallmedia,

TISDAG 7 JANUARI

Tisdag
Första vardagen efter alla helger bjuder på fortsatt ”höstväder” med moln och lokalt dis/dimma med några plusgrader. Veckan fortsätter ostadigt och tidvis riktigt blåsigt.
Temperatur: 2-5 plusgrader

Vädret i övriga Europa är också fortsatt milt men det är väl i inre Ryssland som vi kan hitta vintern med minusgrader.

Australien EXTRA:
I Australien fortsätter bränderna, men i västra delarna drar ett lågtryck med en del regn in som kan förbättra situationen något, även delar av östra Australien kan få någon regnskur. Det är fruktansvärda bränder som härjar i Australien. Men det finns metoder för att minska detta torra klimat. Dels genom att plantera vegetation/träd i öknen , men även förändra landskapet genom att ändra markens form från platt till kullar och mindre dalar. Då stannar vattnet kvar vid regn istället för att forsa fram med full kraft och förstöra allt på sin väg. Efter förra torkan kom kraftiga regn som förstörde både hus och många djur dog . Det går att förändra klimatet i torra områden, men det krävs resurser.

Summering FREDAG kväll / LÖRDAG natt

.Det blåste rejält på sina håll igårkväll och under början av natten i samband med hagelskurar och åska . . Över norra delen av länet noterades maximal vindhastighet mycket hårda vindar vindbyar på 21m/s klockan 02. . Längre söderut var den maximala vindhastigheten 18 m/s klockan 03 och sedan snabbt avtagande.

Just Lördag 08:00 nu är (endast) 21 hushåll strömlösa i Eon nät ( Nässjö kommun)

VARNING: Vindbyar

Varning för hårda vindbyar, möjligen, mycket hårda vindbyar / stormbyar, natt mot Lördag.
Prognosmodellerna går emot varandra och det är ganska svårt att göra en säker prognos i detta läge. Men en del prognoser visar vindar uppemot 25m/s vilket är stormstyrka. Räkna med minst 20 m/s natten mot Lördag. Vinden avtar under tidig morgon till friska vindbyar.

Se upp för enstaka fallande träd.
Risk för strömavbrott

Saker som alltid är bra att ha hemma vid strömavbrott:

 • batteri- eller solcellsdriven radio
 • ficklampor och reservbatterier
 • stearinljus och tändstickor/tändare
 • dunkar eller behållare att spara dricksvatten i
 • livsmedel som inte kräver uppvärmning
 • extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen
 • telefonlistor uppskrivna på papper
 • hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
 • husapotek med det allra viktigaste
 • kontanter
 • laddade extrabatterier (powerbank) till mobilen.

Fredag 3 januari

Foto från 2010. Det var en kall vinter med vätteris redan under December månad.

Fredagen bjuder på tidvis regn men på eftermiddagen kan det bli en del sol ☀️.

Vind: Friska till hårda vindbyar från sydväst. Under eftermiddagen tillfälligt avtagande.

Temperatur: Från 6 plusgrader på morgonen sjunker temperaturen till cirka 0 grader på eftermiddagen.